‘Het is het afgelopen jaar voor werkgevers steeds belangrijker geworden om voor werknemers een gezonde arbeidsomgeving te creëren. We moeten allemaal langer doorwerken en het is lastig om nieuwe mensen te vinden. Dat betekent dat we de transitie moeten maken van traditionele HR naar modern HR-schap.’ Aan het woord is Bas Schepman, Manager International Partnerships & Networks, Achmea.
‘Achmea is een coöperatieve verzekeraar en we hebben ons als doel gesteld om ons veel meer met elkaar te richten op duurzaamheid. Zo brengen we in onze gebouwen en tuinen de biodiversiteit terug. Van strakke grasperken naar meer bloemen en planten. Ook plaatsen we daar waar mogelijk zonnepanelen. Dat is natuurlijk mooi, maar onze CEO Bianca Tetteroo vindt dat als de purpose van Achmea is om samen duurzaam te leven, we ook onze medewerkers hierin moeten faciliteren.
Klimaatbudget
Met ingang van 1 januari 2023 is per medewerker een klimaatbudget van € 2.500 netto beschikbaar gesteld. Dat bedrag moet binnen drie jaar worden opgemaakt. Medewerkers kunnen het besteden in een klimaatwinkel en er bijvoorbeeld zonnepanelen voor aanschaffen. Medewerkers die een huurhuis hebben, kunnen bijvoorbeeld een elektrische fiets aanschaffen. Het kan ook zo zijn dat er geen financiële middelen zijn om witgoed te vervangen, dan kan het geld daarvoor worden gebruikt. Het is een groot succes. Ruim 1/3 van het personeel heeft gedurende het eerste kwartaal van 2023 al iets in de klimaatwinkel aangeschaft. Nog een voorbeeld: onze medewerkers kunnen via de Achmea Foundation activiteiten verrichten voor projecten in bepaalde landen in Afrika. Daar maken we geld en tijd voor vrij. Dat is belangrijk want zeker de jonge generatie kijkt verder dan alleen salaris, de purpose moet kloppen.
Employee Benefits captive
In het verleden was uitsluitend de afdeling HR met dit soort onderwerpen bezig. De insurance managers richtten zich op de schadekant. Nu zien we een wereldwijde trend dat insurance managers zich realiseren dat ze hierin een rol kunnen pakken. Het zelf herverzekeren van de risico’s, via een captive, is er vaak al voor schadeverzekeringen. Je ziet nu in toenemende mate dat wordt onderzocht of Employee Benefits ook in de captive kunnen worden gebracht. Het helpt de schadecaptive qua premievolume en om de uitvoeringskosten te verdelen. Eigenlijk ben je ondersteunend aan het hele bedrijf. Deze constructie is echt in opkomst, ook in Nederland. We horen steeds vaker van consultants dat ze, naast de HR-managers, inmiddels ook met insurance managers in gesprek zijn. Ik denk dat er ruimte is voor groei, de mogelijkheden zijn er. Insurance managers kunnen daar zeker een rol in spelen.’
Workshop
Tijdens het NARIM Congres verzorgt Achmea samen met Heineken een workshop over hoe je sustainability en global diversity van medewerkers middels zo’n programma kunt vasthouden. Bas Schepman: ‘Heineken is daar een heel mooi voorbeeld van. Zij zijn risicodrager van hun eigen werknemersverzekeringen en daardoor in staat om bijvoorbeeld dingen die in sommige landen niet kunnen worden gedekt, toch te verzekeren via hun captive. In Nederland is het wel goed geregeld, maar in andere landen kan dat anders liggen. Met de huidige war on talent zijn benefits belangrijk. Maar het moet ook draagbaar blijven en dat kan doordat je er zelf het risico draagt. Achmea speelt daar op in door in dit geval niet de verzekeraar te worden, maar de fronting verzekeraar die het risico aan de captive herverzekert. Ons model verandert daardoor wel iets, maar het levert ons ook het nodige op.’