Bedrijven worden steeds afhankelijker van digitale processen en ICT. Mede door het fors toegenomen aantal thuiswerkers vindt de digitale transformatie in rap tempo plaats. Omdat de daarmee gepaard gaande cyberrisico's groeien, worden bedrijven steeds kwetsbaarder. Dat blijkt ook wel uit de onlangs verschenen Trendenquête van het Verbond van Verzekeraars.
Erik Jonkman en Eline Teichert, beiden werkzaam als advocaat bij CMS, verzorgden op 31 oktober de interactieve presentatie.
Maar wat nu als jouw bedrijf wordt getroffen door een cyberincident? Of je nu wel of geen cyberverzekering hebt afgesloten, wat zijn dan de te nemen acties? Daarover werden NARIM-leden bijgepraat tijdens een interactieve bijeenkomst, georganiseerd door het kenniscentrum Cyber in samenwerking met advocatenkantoor CMS op 31 oktober jongstleden.
In anderhalf uur tijd kregen zij de laatste inzichten op het gebied cyberincidenten te horen. Het onderwerp werd nu eens niet belicht vanuit een verzekeraar of broker, maar vanuit juridisch en praktisch perspectief. Erik Jonkman en Eline van Hal, beiden werkzaam als advocaat bij CMS, verzorgden de interactieve presentatie.
Erik Jonkman is advocaat binnen de praktijkgroep IP/TMC en geeft leiding aan het Privacy & Cybersecurity Team van CMS. Hij specialiseert zich in kwesties waarbij informatietechnologie en data centraal staan.
Eline Teichert is werkzaam binnen de praktijkgroepen Litigation & Insurance en IP/TMC van CMS en maakt eveneens deel uit van het Cyber Response team van CMS. Zij adviseert en procedeert onder meer op het gebied van beroepsaansprakelijkheid, polisgeschillen en (cyber)verzekeringen.
De enthousiaste en ter zake kundige advocates hadden gekozen voor een praktische insteek, zodat het verhaal meer aansloot bij de alledaagse praktijk van Insurancemanagers. Dat was een schot in de roos, want gedurende de presentatie werden er tal van vragen op de dames afgevuurd vanuit het gemengde gezelschap, bestaande uit vertegenwoordigers vanuit de infrastructuur, voedselproductie en financiële instellingen.
De door CMS aangeboden afsluitende borrel bood de aanwezigen alle ruimte om na te praten en te netwerken. Daar werd dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.
Kernboodschap
Gevraagd naar de kernboodschap van de presentatie, antwoordde de kartrekker van het kenniscentrum Cyber en tevens NARIM-bestuurslid Paul Brons: “Er kan veel gedaan worden in de voorbereiding op een mogelijk cyberrisico. Daarmee doel ik niet per se op het voorkomen van een aanval, want het is niet de vraag óf maar wannéér je geraakt wordt door zo’n cyberaanval. Wat je daarentegen wel kan doen is je goed voorbereiden op een mogelijke aanval door de kwetsbaarheden en afhankelijkheden van je organisatie op het gebied van cyber te doorgronden en door met elkaar cyberincidenten te simuleren. Kijk daarnaast ook goed naar je verhouding met je IT-leveranciers.
Namens het NARIM-bestuur en alle aanwezigen wil ik CMS hartelijk danken voor de gastvrijheid, de heldere en informatieve presentatie en de uitstekend verzorgde borrel.”
Presentatie
De presentatie is door NARIM-leden te downloaden via het besloten deel van deze website.
Nog geen NARIM-lid?
Ben jij Risk- of Insurancemanager en wil jij ook van tijd tot tijd meegenomen worden in interessante onderwerpen die jouw werkgebied raken? Spreekt het jou aan om van tijd tot tijd met vakgenoten te sparren? NARIM heeft diverse kenniscentra die zich focussen op specifieke vakgebieden en die regelmatig bijeenkomsten organiseren. Kijk hier eens. Wie weet is het lidmaatschap van NARIM wel iets voor jou. Je kan altijd contact opnemen met het secretariaat van NARIM via info@narim.com.
Voor vragen over het kenniscentrum Cyber kan je via het secretariaat van NARIM contact opnemen met de coördinator, Paul Brons.