Tijdens de ALV van NARIM namen Susan Mogony, directeur van het Nederlands Instituut van Register Experts, en Geeke Feiter, directeur Schade van het Verbond van Verzekeraars, de aanwezigen mee in de voortgang en ambitie van het Manifest Duurzaam Schadeherstel. Dit initiatief, dat Schoonmakend Nederland samen met het NIVRE en het Verbond in juni 2023 ondertekende, heeft als doel om duurzaam schadeherstel tot de gangbare praktijk te maken. En niet de uitzondering. Een ambitie die alleen haalbaar is als álle ketenpartners meedoen, inclusief de makelaar en de eindklant.
NARIM-voorzitter Albert van Haastrecht bedankt Geeke Feiter (directeur Schade van het Verbond van Verzekeraars, l.) en Susan Mogony (directeur van het Nederlands Instituut van Register Experts, r.) voor hun presentatie over het manifest Duurzaam Schadeherstel.
Susan Mogony trapte de lezing af met de duidelijke boodschap dat het hier niet om een commercieel initiatief gaat. “Het is geen marketingtruc. We willen vanuit de hele keten samenwerken aan een structurele gedragsverandering”, aldus Susan.
Die keten – van verzekeraars en reconditioneerders tot schade-experts, makelaars, tussenpersonen en opdrachtgevers – moet gezamenlijk optrekken om duurzaam schadeherstel in de praktijk werkbaar te maken. “Het stuitte aanvankelijk op best wel wat weerstand, maar het idee wordt langzaamaan door steeds meer partijen omarmd. Uiteindelijk moet het iets worden dat in de hele markt vanzelfsprekend is”, zei ze. “Maar dat lukt alleen als we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen: van polisvoorwaarden tot opdrachtverlening, van uitvoering tot afhandeling.”
Van containerbegrip naar concrete aanpak
Een van de grootste uitdagingen is volgens Susan het concreet maken van ‘duurzaamheid’. “Voor veel mensen is ‘duurzaam schadeherstel’ een containerbegrip: vaag, en dus onpraktisch. Maar door concrete werkgroepen op te zetten waarin schade-experts, reconditioneerders en verzekeraars samenwerken, maken we het tastbaar. We kijken naar CO2-reductie, circulariteit van materialen, en het slimmer plannen van herstelprocessen.”
Daarbij is draagvlak essentieel. Ook binnen de branche die zij vertegenwoordigt, de schade-expertisebranche. Om dat binnen haar eigen branche te creëren, werd in 2024 een Captains Dinner georganiseerd voor de bij het NIVRE aangesloten werkgeversorganisaties. En nu organiseren de drie initiatiefnemers eind maart een tweede Captains Dinner en wel voor de gehele markt. "Daar wordt niet alleen gedeeld wat er al gebeurt, maar ook actief input opgehaald. Tijdens dit diner, waaraan ook het NARIM-bestuur zal deelnemen, wordt bovendien de mogelijkheid geboden het manifest mede te ondertekenen."
“Als eindklant heb je meer invloed dan je denkt”
Na Susan nam Geeke Feiter het woord. Zij legde uit hoe ook risk- en insurancemanagers als eindklant invloed kunnen uitoefenen. Aan de hand van een persoonlijk voorbeeld – een flinke schade aan het Verbondsgebouw waar zij zelf bij betrokken was – liet zij zien dat duurzaam schadeherstel ook in de praktijk haalbaar én effectief is.
“Na een flinke lekkage, gevolgd door een enorme waterschade hebben wij twee reconditioneerders gevraagd een plan op te stellen: één dat zowel duurzaam als efficiënt was, qua tijd én geld. Wat bleek? Het meest duurzame plan was óók het goedkoopst.”
In plaats van standaardblowers zijn metingen en slimme ventilatoren ingezet om het gebouw te drogen. Tapijttegels en houtafval zijn apart ingezameld en deels hergebruikt. Kilometers werden bespaard door lokaal personeel in te zetten en vervoer te combineren. “Alleen al op CO2-uitstoot hebben we ruim 1.000 kilo bespaard. En het herstel was binnen de afgesproken termijn klaar.”
Samen leren, samen doen
Wat het voorbeeld vooral illustreert: duurzaam schadeherstel is iets wat je als eindklant kan afdwingen en iets wat vraagt om anders denken én doen. “Ja, het kost tijd om vooraf een goed plan te maken”, erkent Geeke. “Maar daardoor win je tijd en geld aan de achterkant en het is beter voor het milieu.”
Dat niet alles lukt, is onderdeel van het proces. “We wilden tapijttegels drogen en hergebruiken. Dat bleek kansloos. Maar proberen loont. Het is vooral belangrijk dat je als opdrachtgever de regie durft te nemen. Als jij duurzaam wilt herstellen, kun je dat afdwingen. Maar je moet het wel willen.”
Zij riep de aanwezige NARIM-leden dan ook op om hun positie in de keten te benutten. “Als jullie een duurzaamheidsbeleid hebben, of rapportageplichtig zijn onder CSRD, dan is het essentieel om óók bij schadeherstel duurzaam te handelen. Dat is niet alleen logisch, maar ook noodzakelijk.”
De uitnodiging staat
De twee directeuren sloten af met de oproep aan NARIM-leden om het manifest te steunen en actief bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzaam schadeherstel. "We zijn pas aan het begin van deze beweging, maar als iedereen meedoet, kunnen we zeggen: dit is de nieuwe standaard."
Nieuwsgierig?
Meer lezen over het manifest? Dat kan op de site van het Verbond, Schoonmakend Nederland en het NIVRE, alsmede in de special 'Eén jaar Duurzaam Schadeherstel'.
Ben je NARIM-lid en wil je de presentatie nog eens doornemen? Ga naar de portal.