Hoe gaat de verzekeringsmarkt om met de risico´s van PFAS?

Je hoeft de krant maar op te slaan of er popt een bericht op over PFAS. De risico's van het gebruik van PFAS mogen alom bekend verondersteld worden. Maar hoe wordt er in de verzekeringswereld omgegaan met die risico's? Wist je dat er nu al bedrijven worden geconfronteerd met een PFAS-uitsluiting voor verschillende dekkingen?

 

Joas van den Berg (l.), Senior Underwriter Liability & Environmental bij AXA XL Benelux, en Jan Jaap Biemond (r.), Head of Liability Broking WTW Nederland, verzorgden de presentatie over PFAS.


Om NARIM-leden meer handvatten te geven en duidelijkheid te verschaffen over dit toch wel ingewikkelde onderwerp organiseerde het kenniscentrum Claims & Actualiteiten van NARIM in oktober in samenwerking met WTW en AXA XL een bijeenkomst over PFAS.

Tijdens die bijeenkomst onder leiding van de kartrekkers van het kenniscentrum Claims & Actualiteiten Evelijn Braakman en Brenda Soesman, werden de laatste inzichten op het gebied van PFAS gedeeld vanuit een verzekeraars- en makelaarsperspectief. Er namen maar liefst 40 belangstellenden deel aan de bijeenkomst die heel interactief was. De zeer geslaagde bijeenkomst werd afgesloten met een lunch.

Tijdens de presentatie namen achtereenvolgens Joas van den Berg, Senior Underwriter Liability & Environmental bij AXA XL Benelux, en Jan Jaap Biemond, Head of Liability Broking WTW Nederland, de deelnemers mee in het verhaal.

AXA XL
Joas van den Berg startte de presentatie met een lesje scheikunde en ontrafelde zo de moleculen van PFAS. Vervolgens belichtte hij de eigenschappen van PFAS en de implicaties voor mens en dier. Denk bij mensen aan schade aan het immuunsysteem en ernstige ziektes als prostaat-, nier- en teelbalkanker, bij dieren aan de ontwikkeling van angstgevoelens, geheugenschade en een slechtere motoriek. PFAS is zo gevaarlijk, omdat het een man-made chemische samenstelling is die niet spontaan door mens en dier wordt afgebroken. Dit aspect zou de reden zijn waarom verzekeraars nu liever een uitsluiting zien.

Vervolgens zette hij zijn presentatie voort door de wet- en regelgeving toe te lichten. Hij legde onder andere het verschil uit tussen PFOS, PFOA en PFAS en vertelde onder andere dat er vanuit wetgeving steeds meer restricties zijn op koelmiddelen met PFAS. In 2011 was er al een verbod PFOS-houdende blusmiddelen, in juli 2025 komt er een verbod op PFOA-houdende blusmiddelen en eind 2029 komt er een verbod op alle PFAS-houdende blusmiddelen. Hij vertelde ook dat een algeheel verbod wordt verwacht en dat uitfasering mogelijk dan wel noodzakelijk zal zijn. Dientengevolge zullen de normen steeds stringenter worden. Ook vertelde hij welke invloed dit alles heeft op de underwriting. Zo toonde Joas tijdens de presentatie diverse kaarten van Nederlandover concentraties PFAS in grond en grondwater en stond hij stil bij de wijze waarop grond PFAS-vrij kan worden gemaakt, onder andere door het planten van hennepplanten.

WTW
Vervolgens belichtte Jan Jaap Biemond aan de hand van enkele voorbeelden welke ontwikkelingen op dit gebied waarneembaar zijn in de internationale verzekeringsmarkt. Geschillen kunnen te maken hebben met blootstelling aan PFAS op de werkplek, inname van eten en drinken (inclusief drinkwater), verontreinigde grond met PFAS, consumentenproducten die PFAS bevatten, het inademen van stof dat PFAS bevat en microplastics die PFAS bevatten.
Ook maakte hij duidelijk wat de trend is richting de verlengingen en waar de discussie nu vooral over gaat. Zo nam hij de deelnemers mee in de verzekeringstechnische uitsluitingen – die te veel en te ruim zijn – en tot ieders vreugde deelde hij ook de oplossingen. De aanwezige NARIM-leden weten hoe ze hier op de best mogelijke wijze mee om kunnen gaan.

Meer claims
Het was een heel interactieve bijeenkomst waar zowel tijdens de presentatie als tijdens de afsluitende lunch tal van zorgen werden gedeeld en vragen werden gesteld en beantwoord. Een ding is duidelijk: Rechtszaken zullen doorgaan en de claims zullen zich uitbreiden. PFAS blijft een ingewikkeld onderwerp, ook als het om verzekeren gaat, maar de uitleg van Joas en Jan Jaap heeft het een stuk inzichtelijker gemaakt.

Nog geen NARIM-lid?
Ben jij Risk- of Insurancemanager en wil jij ook van tijd tot tijd meegenomen worden in interessante onderwerpen die jouw werkgebied raken? Spreekt het jou aan om van tijd tot tijd met vakgenoten te sparren? NARIM heeft diverse kenniscentra die zich focussen op specifieke vakgebieden en die regelmatig bijeenkomsten organiseren. Benieuwd? Kijk hier maar eens. Wie weet is het lidmaatschap van NARIM wel iets voor jou. Je kan altijd contact opnemen met het secretariaat van NARIM via info@narim.com.
Voor vragen over het kenniscentrum Claims & Actualiteiten kan je via het secretariaat van NARIM contact opnemen met de coördinator, Evelijn Braakman.


« vorige pagina         meer nieuws »