Riskonet organiseert tijdens het NARIM Congres 2022 in samenwerking met Marsh een sessie waarin verschillende experts en participanten met elkaar in gesprek gaan om erachter te komen hoe de verzekeringsmarkt sustainability bij hun klanten kan gaan belonen.
Klimaatverandering leidt onherroepelijk tot extremere weersomstandigheden, zoals overstromingen en hittegolven. Wat vervolgens zal leiden tot verzekerbare schades. Ron de Bruijn van Riskonet: 'Materiaal of spullen kunnen niet alleen door klimaatverandering kapotgaan, maar bedrijven kunnen ook aansprakelijk worden gesteld door de schade die ontstaat door klimaatverandering.' Zo dreigt Milieudefensie bestuursleden van Shell aansprakelijk te stellen, omdat het bedrijf volgens hen het klimaatvonnis van vorig jaar niet nakomt. Milieudefensie laat in een brief weten dat Shell nog altijd meer investeert in fossiele energie dan in duurzame en dat er geen concrete plannen zijn om de uitstoot omlaag te brengen.
Bedrijven zijn voor deze zogenaamde aansprakelijkheden veelal verzekerd via hun algemene aansprakelijkheids- en bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, die bij toewijzing van de aansprakelijkheid naast de veroorzaakte schade ook de verdedigingskosten vergoedt.
Groene plannen zijn vaak moeilijk uitvoerbaar
Ron de Bruijn: 'We zien bij Riskonet in de praktijk dat organisaties allemaal mooie groene plannen hebben, maar dat ze, als het op acceptatiebeleid bij een verzekeraar aankomt, niet uitvoerbaar zijn of alleen tegen fors hogere kosten. Omdat wij zelf duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan en ons ernstig zorgen maken over de klimaatverandering, willen wij hier iets aan doen. Bedrijven zouden door verzekeraars gesteund moeten worden om klimaatneutraal te gaan opereren. Daarom pleiten we er bij verzekeraars voor om aan bedrijven die aantoonbaar minder bijdragen aan klimaatverandering een lager risicoprofiel af te geven. Deze bedrijven voorkomen immers dat er schade ontstaat door klimaatverandering.'
Sustainability stimuleren
Tijdens het congres gaan drie experts, scenariostrateeg Dennis Hoogland, PhD-student Auke van der Wouden en Urgenda-jurist Dennis van Berkel, in gesprek met de aanwezigen. Met behulp van stellingen wordt gekeken hoe de verzekeringsmarkt ‘sustainability’ bij hun klanten kan gaan stimuleren en hoe er een model kan worden ontwikkeld dat logica vertaalt in een acceptatiemodel. Ron de Bruijn: 'Ons doel is om de verzekeringsmarkt aan het denken te zetten, zodat zij gaan kijken hoe ze bedrijven verzekeringstechnisch een voordeel kunnen gaan geven. Je moet daarbij denken aan een betere premie of bijvoorbeeld aan betere voorwaarden. Onze ervaring is dat verzekeraars het lastig vinden om, als ze ergens nog geen historie van hebben opgebouwd, vooruit te kijken. Als ze hun acceptatiebeleid echter niet aanpassen, ontstaan er blokkades en kunnen we de sustainable doelen met z’n allen niet waarmaken.' Emissies moeten tegen 2030 met 45% zijn verminderd en tegen 2050 netto nul zijn. 'Het is tijd dat verzekeraars de handschoen oppakken, zodat bedrijven die duurzamer willen gaan opereren, er op mogen vertrouwen dat ze daarin gesteund worden door de verzekeringsmarkt!'
Maak kans op een kunstwerk
Onlangs heeft Riskonet op een veiling van Free Press Unlimited een indrukwekkende foto van Joost Bastmeijer gekocht. De foto vertelt het verhaal van vissersdorpje Saint-Louis in het noordwesten van Senegal, dat door klimaatverandering en kusterosie in het water verdwijnt. Een van de participanten die deelneemt aan de Riskonet-sessie maakt kans deze prachtige foto te winnen.